عنوان کامل پایان نامه :
مطالعه تأثیر شرایط محیطی بر مشتری مداری و گرایش کارآفرینانه
قسمتی از متن پایان نامه :
– کارآفرینی
2-2-3-1- سیر تکاملی کارآفرینی
کارآفرینی از ابتدای خلقت بشر و در تمام طول زندگی بشر حضور داشته و مبنای تحولات و پیشرفتهای بشری بوده می باشد. لیکن تعاریف زیاد و متنوعی از آن در سیر تاریخی و طریقه تکامل کارآفرینی یاد شده می باشد. ژوزف شومپیتر (1934) کارآفرینی را به عنوان نیروی بر هم زننده اقتصاد بکار برد و آن را تحت عنوان «تخریب خلاق» نامگذاری نمود. از نظر وی کارآفرین نیروی محرکه اصلی در توسعه اقتصادی می باشد و تأثیر کارآفرینی نوآوری یا ایجاد ترکیب های تازه از منابع می باشد. کارآفرینی شومپیتری شامل سه ویژگی اساسی می باشد. اول این که کارآفرینی از قبل قابل درک می باشد، اما نمیتوان با بکار بردن قوانین معمولی و با استنباط از حقایق موجود بطور علمی آن را پیش بینی نمود. دوم این که، کارآفرینی رویدادها و نتایج بلند مدت را شکل میدهد و برای اینکه جایگاههای مناسبی خلق کند، جایگاههای اقتصادی و اجتماعی را تغییر میدهد و سوم این که کثرت و تکرار رویدادهای کارآفرینانه به کیفیت نسبی نیروها، تصمیمات فرد، اقدامات و الگوهای رفتاری بستگی دارد (به نقل از تونی و لی[1]، 2001).
جفری تیمونز[2] (1990) درخصوص کارآفرینی عنوان میکند که کارآفرینی خلق و ایجاد بینشی ارزشمند از هیچ می باشد. کارآفرینی فرآیند ایجاد و دستیابی به فرصتها و دنبال کردن آنها بدون توجه به منابعی می باشد که در حال حاضر موجود می باشد. کارآفرینی شامل، خلق و توزیع ارزش و منافع بین افراد، گروه ها، سازمانها و جامعه میباشد. ایکولز و نک[3] (1998) عقیده دارند، کارآفرینی فرآیندی می باشد که در محیطها و مجموعههای مختلفی اتفاق میافتد و طی آن تغییرات در سیستم اقتصادی از طریق نوآوری افرادی که به فرصتهای اقتصادی واکنش نشان میدهند، رخ میدهد که این باعث ایجاد ارزش فردی و اجتماعی خواهد گردید. دیکینز و فریل[4] (2002) کارآفرینی را ایجاد فعالیت اقتصادی جدید که مبتنی بر محصول یا خدمت جدید بوده و حداقل از نظر محصولات و خدمات تفاوت معناداری با بقیه بازار دارد، میدانند. بنیاد کافمن[5]، دیدهبان جهانی کارآفرینی[6] و کنسرسیوم تحقیقات کارآفرینی[7] (2005) عقیده دارند که کارآفرینی فرایند ایجاد کسب و کار جدید می باشد. از دیدگاه هیسریچ، پیترز و شفرد[8] (2005) کارآفرینی عبارت می باشد از فرآیند ایجاد کالا یا ارایه خدمات جدید همراه با خطرپذیری و دریافت پاداش مالی. به گونه کلی کلین ترنر در تعریف جامع خود از کارآفرینی عنوان میکند که کارآفرینی شامل فرایند جستجو و پیگیری فرصت و حداکثرسازی ارزش ناشی از آن می باشد (نقل در کوچ[9]، 2005).
تقریباً در همه تعاریف کارآفرینی، این توافق هست که کارآفرینی:
- پیشگام می باشد.
- ساز و کارهای اجتماعی و اقتصادی را برای تبدیل منابع و جایگاه ها به وضعیت عملی، سازماندهی یا سازماندهی مجدد میکند.
- با مخاطره و شکست همراه می باشد.
سیر تاریخی مفهوم کارآفرینی را به گونه کلی میتوان به پنج دوره تقسیم نمود. در دوره اول که دوره زمانی قرون 15 و 16 میلادی را شامل میگردد کارآفرین کسی می باشد که مسئولیت اجرای پروژه های بزرگ را بر عهده میگیرد و کارآفرینان صاحبان پروژههای بزرگ بودند. در دوره دوم که همزمان با قرن 17 میلادی بود، مفهوم کارآفرینی با اضافه شدن ویژگی دیگری با نام مخاطره پذیری شناخته گردید. در این دوره که همزمان با شروع انقلاب صنعتی در اروپا بوده، کارآفرین به شخصی اطلاق میگردید که در یک قرارداد پیمانکاری با دولت به مقصود ارائه خدمات یا تهیه محصولات مقرر وارد میگردید. کانیلتون یکی از نخستین محققان حوزه کارآفرینی، فرد کارآفرین را کسی میداند که منابع را با قیمت مشخص میخرد، روی آن فرآیندی را انجام میدهد و آن را به قیمت نامشخص و تضمین نشده میفروشد، از این جهت او فردی مخاطره پذیر می باشد.
دوره سوم همزمان با قرون 18 و 19 میلادی و اوایل قرن بیستم می باشد. در این دوره کارآفرین از تأمین کنندگان سرمایه متمایز گردید. در دوره چهارم که دهههای میانی قرن بیستم میلادی را شامل میگردد، مفهوم نوآوری به عنوان یک جزء اصلی تعریف کارآفرینی تبدیل گردید. وظیفه کارآفرین اصلاح و متحول ساختن الگوی تولید به وسیله بهرهبرداری از یک اختراع یا به گونه عمومیتر یک امکان فنی امتحان نشده برای تولید یک کالا جدید یا تولید یک کالا قدیمی به روش جدید، بازگشایی منابع جدید برای دسترسی به مواد یا یک بازار جدید برای محصولات به وسیله تجدید سازماندهی یک صفت جدید میباشد. از تعاریف برآمده از این دوره می توان موارد زیر را نام برد.
دوره پنجم دوران معاصر از سال 1980 تاکنون را در بر دارد. در این دوره همزمان با موج جدید ایجاد کسب و کارهای کوچک و رشد اقتصادی و شناخته شدن کارآفرینی به عنوان تسریع کننده این ساز و کار، توجه زیادی به این رشته جلب گردید. تا این زمان کارآفرینی فقط از دیدگاه محققان اقتصادی مورد مطالعه قرار می گرفت، اما در این دوره توجه جامعه شناسان و روان شناسان نیز به این رشته معطوف گردید (کردنائج و همکاران، 1386).
بحث تقسیمبندی کارآفرینی در طی دوره های مختلف، تکامل چشم گیری داشته می باشد بطوری که انواع جدیدی از کارآفرینی در دورانهای مختلف به عرصه ظهور رسیده می باشد. مطالعات در زمینه کارآفرینی، معمولاً این واژه را در سه زمینه و قالب کلی زیر شکل میدهد.
1- کارآفرینی در قالب افراد آزاد و غیر وابسته به سازمان (کارآفرینان شخصی، کارآفرینی مستقل).
2- کارآفرینی در قالب کارکنان سازمان (کارآفرینان سازمانی، کارآفرینی درون سازمانی).
3- کارآفرینی در قالب سازمان (سازمان کارآفرین، کارآفرینی سازمانی).
در پژوهش حاضر کارآفرینی در سطح سازمانی مورد مطالعه قرار میگیرد، لذا در ادامه، به طرح دیدگاههای مختلف درمورد مفهوم کارآفرینی سطح سازمان پرداخته میگردد.
[1]Tony Fu & Lai Ya
[2] Jeffry Timmons
[3] Echols & Neck
[4] Deakins and Freel
[5] Kauffman
[6] Global Entrepreneurship Monitor (GEM)
[7] E.R. Consortium
[8] Hisrich, Peters & Shepherd
[9] Coach
سوالات یا اهداف این پایان نامه :
1-4-1- هدف کلی
هدف کلی این پژوهش تعیین اثر عدم اطمینان محیطی بر سطح مشتری مداری و گرایش کارآفرینانه بانکهای خصوصی در استان اصفهان میباشد.
اهداف اختصاصی:
اهداف اختصاصی پژوهش حاضر به تبیین ذیل میباشد:
- توصیف اندازه عدم اطمینان محیطی و ابعاد آن در بانکهای خصوصی استان اصفهان
- توصیف اندازه مشتری مداری و ابعاد آن در بانکهای خصوصی استان اصفهان
- توصیف اندازه گرایش کارآفرینانه و ابعاد آن در بانکهای خصوصی استان اصفهان
- تعیین اثر عدم اطمینان محیطی بر سطح مشتری مداری بانکهای خصوصی در استان اصفهان
- تعیین اثر عدم اطمینان محیطی بر سطح گرایش کارآفرینانه بانکهای خصوصی در استان اصفهان
- تعین اثر مشتری مداری بر سطح گرایش کارآفرینانه بانکهای خصوصی در استان اصفهان